Trenutno pregledavate prof. dr. sc. Nenad Rogulj napisao je udžbenik “Teorija i metodika rukometa”

prof. dr. sc. Nenad Rogulj napisao je udžbenik “Teorija i metodika rukometa”

  • Kategorija objave:Novosti

prof dr. sc. Nenad Rogulj napisao je udžbenik “Teorija i metodika rukometa” koji je namijenjen učenju tehnike i taktike rukometa. Temelji se na principu postupnosti učenja i međuzavisnosti tehničkih i taktičkih elemenata  u procesu usvajanja.  Napisan je za studente sveučilišnih i stručnih studija kineziologije te polaznike svih  vidova stručne izobrazbe i usavršavanja trenera u rukometu. Knjiga je strukturirana u nekoliko poglavlja.

U uvodnim poglavljima navedene su osnovne značajke i kratka povijest rukometne igre. U poglavlju koje se odnosi na tehniku usustavljena i detaljno su razrađena motorička znanja iz rukometa na način da se za svaki element tehnike daje opis i grafički prikaz. Poglavlje o taktici sadržava osnovne principe taktičkog djelovanja s usustavljenim i detaljno opisanim individualnim, skupnim i kolektivnim elementima taktike rukometne igre u napadu i u obrani.

U poglavlju o metodici razrađeni su osnovni metodički principi usvajanja tehničkih i taktičkih elemenata rukometne igre tako da je za svaki element opisan odgovarajući metodički postupak za njegovo učenje s najčešćim greškama i mogućnostima njihova otklanjanja. U potpoglavlju o metodici taktike rukometne igre, navedene su brojne metodičke vježbe koje su potkrijepljene grafičkim prikazima za učenje najvažnijih elemenata taktike napada i obrane.

U konačnici, knjiga sadrži ukupno 1781 metodičkih vježbi od kojih je 465 iz tehnike i 1316 iz taktike rukometa, koje bi bilo poželjno da svaki rukometaš ili rukometašica upozna. Najveći broj vježba jesu kompozitne, odnosno one koje sadrže brojne metodičke varijacije i kombinacije redoslijeda izvedbe pojedinih struktura, čime se ukupni broj vježba višestruko povećava.  

Nadam se da će knjiga koristiti studentima, trenerima, rukometnim djelatnicima i zaljubljenicima ove sportske igre. 

O autoru:

prof. dr. sc. Nenad Rogulj, rođen u Splitu 1961. g., redoviti je profesor rukometa na Kineziološkom fakultetu u Splitu. Dugogodišnji je rukometni trener s bogatim iskustvom u radu s različitim dobnim i kvalitativnim kategorijama rukometašica i rukometaša. Predavač je i mentor na rukometnim studijima, seminarima, tečajevima i kampovima u Hrvatskoj i inozemstvu. Objavio je više stručnih i znanstvenih radova te knjiga iz područja rukometa i kineziologije.

Narudžba knjige:

Cijena jednog primjerka udžbenika je 150,00 kn, a narudžba se može izvršiti kod Kineziološkog fakulteta u Splitu, Teslina 6, 21 000 Split na Email: jafric@kifst.hr  (Knjižnica KIFST-a).

prof. dr. sc. Nenad Rogulj za vrijeme održavanja polaganja Master ispita na prvom Master tečaju u Hrvatskoj zajedno sa dr. sc. Vatromirom Srhojem i polaznikom tečaja Davorom Dominikovićem