Trenutno pregledavate Vatromiru Srhoju dodijeljena državna nagrada za sport “Franjo Bučar”

Vatromiru Srhoju dodijeljena državna nagrada za sport “Franjo Bučar”

  • Kategorija objave:Novosti

Rođen je 12. rujna 1947. godine u Splitu. Kao rukometaš igrao je za RK Split (najmlađi standardni igrač prvoligaške ekipe Splita) i RK Zagreb, a trenersku karijeru započeo je 1973. kao trener i izbornik ženske seniorske reprezentacije, s kojom je ostvario izuzetne rezultate, od kojih se ističu zlato na Balkanskom prvenstvu 1986. u Beogradu, srebro na Svjetskom prvenstvu 1990. u Seulu, zlata na Mediteranskim igrama 1991. i 1993. te srebro na Mediteranskim igrama 1997. godine. Iz njegove rukometne škole proizašlo je više od 30 reprezentativki. Po izboru Sportskih novosti, 1993. godine ženska rukometna reprezentacija i izbornik proglašeni su najboljima u Hrvatskoj.

Priznati je i istaknuti umirovljeni profesor Kineziološkog fakulteta u Splitu, gdje je proveo čitav radni vijek i bio nositelj rukometnih predmeta na svim razinama studija kao i mentor na doktorskom studiju. Bavio se znanstvenim istraživanjima, autor je i koautor vise od 70 znanstvenih i stručnih radova, od kojih je znatan broj objavljen u referentnim međunarodnim časopisima. Koautor je međunarodnog sveučilišnog udžbenika iz rukometa, fakultetskog priručnika iz rukometa te velikog broja edukacijskih materijala. Rektorat Sveučilišta i Kineziološki fakultet  Splitu dodijelili su mu priznanje za doprinos razvoju kineziologije u Splitu na području integracije znanosti i struke.

Za svoj zapaženi nastavni, stručni i znanstveni rad dobio je brojna priznanja i nagrade, uključujući Povelju HRS-a za doprinos u razvoju rukometa 1978., priznanje HRS-a za 25 godina doprinosa u razvoju rukometa u Hrvatskoj 1988., Nagradu HOO-a ,,Matija Ljubek” za životno djelo 2007., priznanje HRS-a za dugogodišnji uspješan rad na razvoju rukometa u Hrvatskoj 2013. godine te Nagradu za životno djelo ,,Fabijan Kaliterna” Splitskog saveza sportova 2022. godine.

Odbor Državne nagrade za sport Franjo Bučar čine izv. prof. dr. sc. Tomislav Krističević, Marijeta Ćelić, Vlado Šola, Perica Bukić, Damir Martin, Stipe Pletikosa, Stojko Vranković, Mihovil Španja i Ana-Marija Vuković, a Odluka o dobitnicima nagrada donesena je temeljem prispjelih prijedloga na ovogodišnji Natječaj.

 „Odbor je i ove godine imao zahtjevan zadatak među brojnim kandidatima koji se ističu višegodišnjim uspješnim djelovanjem u sportu i vrhunskim sportskim rezultatima izabrati one kojima će u 2022. pripasti Državna nagrada za sport Franjo Bučar. Čestitam svim dobitnicima nagrade, najvišeg priznanja koje Republika Hrvatska dodjeljuje za iznimna postignuća i doprinos od osobitog značenja za razvoj sporta te me raduje vidjeti koliko sportašica, sportaša, trenera i sportskih djelatnika ostvaruje značajne uspjehe i čini nas ponosnima”, istaknula je ministrica Nikolina Brnjac.

Svakom dobitniku nagrade za životno djelo dodijelit će se povelja i zlatna medalja s likom Franje Bučara te novčani iznos od 50.000,00 kuna, dok će dobitnici godišnje nagrade dobiti povelju i medalju s likom Franje Bučara te novčani iznos od 20.000,00 kuna.