Trenutno pregledavate In memoriam: prof. Željko Seleš

In memoriam: prof. Željko Seleš

  • Kategorija objave:Novosti

Jedna od legendi hrvatskog i bjelovarskog rukometa prof. Željko Seleš preminuo je u 91. godini. Gotovo je nemoguće naći riječi kojima bi se opisalo sve ono što je prof. Željko Seleš dao bjelovarskom i hrvatskom rukometu. On je bio istinski zaljubljenik u sport , čovjek neizmjernih ljudskih i moralnih vrijednosti i kvaliteta.

Rođen je u Gašincima pokraj Đakova 25. veljače 1929. godine. Po struci je bio prof. tjelesnog odgoja. Rodio se u sportskoj obitelji. Uz rukomet su mu bili vezani i majka i sestre koje su tih godina igrale hazenu, sport jako sličan rukometu. Školovao se u Bjelovaru, a studirao na DIF-u sveučilišta u Beogradu, u to vrijeme jedinom takvom u bivšoj državi.

Godine 1955. zajedno s još dva prijatelja osnovao je Omladinski rukometni klub Partizan u Bjelovaru. Ne njegovoj klupi bio je sve do 1973. godine. Njegovom zaslugom Partizan je ušao u prvu ligu, ali i osvojio brojne trofeje. Najvrjedniji je svakako onaj europskog prvaka 1972. godine, kada je ORK Partizan pobijedio Gummersbach. Tu je još sedam naslova prvaka Jugoslavije i dva jugoslavenska Kupa, te još jedno finale Kupa europskih prvaka 1973. godine.

Nakon Bjelovara, od 1974. godine radio je u Čeliku iz Križevaca, varaždinskom Varteksu, Celju, njemačkom velikanu THW Kielu i Italiji.

U međuvremenu je njegov Partizan ispao iz lige. Ali Željko Seleš se vratio u Bjelovar i ponovno uveo Partizan u najviši razred natjecanja.

Bio je trener omladinske reprezentacije Jugoslavije. Premda je iza sebe kao trener imao sjajne rezultate, nikada nije dobio priliku da vodi seniorsku reprezentaciju bivše države.

Izraze sućuti RK Bjelovaru uputili su mnogi. Između ostalih i predsjednik hrvatskog Sabora Gordan Jandroković. Prigodnim riječima od pok. Željka Seleša na Fecbook stranici oprostio se RK Bjelovar:
„Nažalost, napustio nas je naš trener jedan i jedini Gospodin Profesor Željko Seleš. Bilo što reći, pisati nije dovoljno i ne može se sav njegov rad i trofeji opisati jel nema dovoljno riječi. Ostat ćete zauvijek u našim srcima sa svime što ste postigli, sa svojim znanjem, dobrotom, iskrenošću i poštenjem.

Gospodine Željko Seleš počivajte u miru i neka Vam je laka zemlja“.