Trenutno pregledavate Josipu Šojatu nagrada za životno djelo HOO-a
Veliki dan Hrvatskog Sporta 2021, The Westin Hotel, Zagreb, Croatia, 21.12.2021, Mandatory Credit © Jozo Cabraja / kolektiff

Josipu Šojatu nagrada za životno djelo HOO-a

  • Kategorija objave:Novosti

Premda već dugo nije na terenu, njegovo ime i uspjesi koje je postigao kao igrač i trener nisu zaboravljeni. Tako se među petoricom dobitnika Nagrade za životno djelo Hrvatskog olimpijskog odbora ove godine našao i legendarni rukometni trener Josip Šojat. Kao igrač nastupao je za RK Senj i RK Medveščak s kojim je triput bio pobjednik jugoslavenskog Kupa. Kao trener pak, s istim klubom dva puta je osvajo isti trofej.

Trenerska karijera nakon Medveščaka i Zameta, zatim ga je odvela u Sloveniju, odnosno u Celje Pivovarnu Laško. Tu je u četiri godine osvojio četiri naslova prvaka Slovenije i četiri Kupa. U Sloveniju se vratio još jedanput od 2000. – 2002. godine i opet osvojio oba trofeja.

Najveće uspjehe kao trener postigao je s Lokomotivom i Podravka Vegetom. Sa zagrebačkim klubom je 1991. godine osvojio Kup IHF-a. S Podravkom je pak, došao do dva europska pehara. Godine 1996. bio je prvak Europe i pobjednik Superkupa. Naslove prvaka i pobjednika Kupa Jugoslavije i Hrvatske s tim klubovima gotovo je nemoguće nabrojati. Uglavnom, u njegovom ormaru je preko „30 kanti“ kako to popularno voli reći Šoka.

Hrvatsku rukometnu reprezentaciju vodio je u dva navrata. Najprije od 1996. – 2000., te od 2005. – 2008. godine. S Mediteranskih igara ima srebro 1997. godine, te broncu 2005. godine. Sa Svjetskog i Europskog prvenstva pamti 6. mjesto kao najbolji rezultat.

Udruga trenera Hrvatskog rukometnog saveza čestita legendarnom rukometnom treneru na Nagradi za životno djelo. 👏🏆