Trenutno pregledavate Predstavljen edukativan priručnik i strip s važnim savjetima za sportaše s dijabetesom

Predstavljen edukativan priručnik i strip s važnim savjetima za sportaše s dijabetesom

  • Kategorija objave:Novosti

Edukativni priručnik te strip Sport & Diabetes predstavljeni su na Kineziološkom fakultetu Sveučilišta u Zagrebu. Ovi zanimljivi materijali namijenjeni djeci i adolescentima oboljelima od dijabetesa tipa 1, ali i njihovim roditeljima, trenerima i profesorima tjelesne i zdravstvene kulture izazvali su značajan interes jer o ovoj tematici u sportskim klubovima diljem Hrvatske još uvijek nedostaje puno znanja.

Temeljni cilj je uključivanje u sport i davanje jednake šanse djeci sa dijabetesom u participiranju u sportu. Ovaj priručnik te strip koji je namijenjen manjoj djeci nude praktične savjete kako razumjeti svoju bolest, kako razumjeti visoke vrijednosti šećera u krvi, hiperglikemiju odnosno hipoglikemiju. Kako ih izbjeći u sportu i vježbati sigurno, a pritom voditi računa o postizanju željenih rezultata.“ – istaknula je prof. Maja Cigrovski Berković, medicinska stručnjakinja.

U stvaranju priručnika sudjelovali su endokrinolozi, dijabetolozi, sportski fiziolozi, nutricionisti i psiholozi. Njihova suradnja iznimno je važna kako bi mladim sportašima bile pružene sveobuhvatne informacije. Sufinanciran je od strane Europske Unije, iz Erasmus + programa.

„Projekt smo predstavili na globalnoj dijabetičkoj konferenciji u Lisabonu nakon čega smo dobili zahtjev da priručnik uz hrvatski, engleski i još tri jezika bude na još dodatnih 25 jezika u cijelom svijetu poput hindu, urdu i sličnih. Priručnik je besplatan, a u digitalnoj verziji moguće ga je pronaći na web stranici www.sportsanddiabetes.eu . Putem web stranice priručnik se također može naručiti i u tiskanoj verziji.“ – istaknula je Ines Jakopanec, idejna začetnica projekta, osoba s dijabetesom tipa 1.

Sport & Diabetes educira nas kako uvesti primjereno bavljenje sportom u životni stil djece i mladih koji žive s dijabetesom tipa 1, a posebna pažnja posvećena je savjetima za trenere koji često nisu upućeni u način rada sa sportašima s dijabetesom.

„Ovaj projekt i priručnik odlično su prihvaćeni od trenera i članova HAŠK Mladost. Treneri su pokazali veliki interes za proučavanje informacija dobivenih u priručniku. Saznali smo zapravo kako skoro svaki sportski klub ima bar jedno dijete ili više njih s dijabetesom, a treneri nemaju adekvatno znanje kako trenirati tu djecu i omogućiti im da budu najbolji što mogu biti u sportu.“ – istaknula je Dunja Bračun, koordinatorica projekta HAŠK Mladosti.

Kreiranju priručnika značajno su doprinijele i fokus grupe u kojima su sudjelovala djeca i njihovi roditelji iz cijele Hrvatske. Cilj grupe bio je evaluirati napisane smjernice Priručnika.

„Okupili smo malu djecu, ali i tinejdžere koji se bave raznim sportovima. Ove grupe puno su nam pomogle shvatiti kako je dijabetes kod svakoga zapravo drugačiji, odnosno prije i tijekom tjelesne aktivnosti naše glikemije drugačije se kreću.“- istaknula je Ana Špoljarić, voditeljica hrvatske fokus grupe, osoba s dijabetesom tipom 1, dok je nutricionistica Tihana Šadek zaključila: „Ovo je jedan odličan materijal koji će koristiti trenerima, roditeljima i svima onima koji dolaze u kontakt s osobama s dijabetesom. Jako sam ponosna na sve ljude koji stoje iza toga. Tek nas očekuje ubiranje plodova ovog fantastičnog materijala.“

Predstavljanje priručnika podržali su državni tajnik za sport u Ministarstvu turizma i sporta Tomislav Družak, dekan Kineziološkog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu, prof. dr. sc. Mario Baićdoc. dr. sc. Dajana Zoretić, prodekanica za nastavu i studente, doc. dr. sc. Tomislav Rupčić, prodekan za međunarodnu suradnju i znanost, dr. sc. Slaven Krtalić ispred Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo, Tihomir Majić, dr. med. ispred gradskog ureda za zdravstvo, dr. sc. Miroslav Hrženjak ispred Saveza sportova Grada Zagreba i dr. sc. Josip Lucić dopredsjednik HAŠK Mladost. Velika zahvala i ostalim sportskim klubovima koji su se odazvali, podržali i prisustvovali na predstavljanju priručnika.

Preuzmite priručnik i tablice sa stranice sportsanddiabetes.eu: