Trenutno pregledavate EHF odobrio program Hrvatske olimpijske akademije za dodatno usavršavanje rukometnih trenera
Men’s EHF EURO 2020 Sweden, Austria, Norway – Preliminary Round – Group A, Croatia – Montenegro, Stadhalle Graz, Graz, Austria, 09.1.2020, Mandatory Credit © Jozo Cabraja / kolektiff

EHF odobrio program Hrvatske olimpijske akademije za dodatno usavršavanje rukometnih trenera

  • Kategorija objave:Novosti / Upisi

Po prvi put u Hrvatskoj trenerice i treneri koji rade u rukometu imat će mogućnost dodatnog usavršavanja u programu koji će provoditi Hrvatska olimpijska akademija (HOA), a koji je usklađen s RINCK konvencijom Europske rukometne federacije (EHF).

Dosad je Hrvatska olimpijska akademija, u suradnji s Hrvatskim rukometnim savezom (HRS), osposobila 650 trenera koji vrijedno rade u rukometu s razinom II. ili B licencijom u skladu s odredbama EHF-a i HRS-a. Svi treneri i trenerice rukometa koji budu zadovoljavali kriterije za upis programa usavršavanja Hrvatske olimpijske akademije bit će u mogućnosti pohađati program usavršavanja u trajanju od 304 sata te će nakon uspješno položenih ispita i završnog rada steći III. razinu osposobljenosti ili A licenciju, usklađenu s odredbama EHF-a.

Program usavršavanja sastoji se od 16 cjelina koje su kompletno podređene zahtjevima i potrebnim znanjima rukometnih trenera, a predavači su eminentni stručnjaci iz područja znanstvene edukacije i prakse.

Tako je Hrvatska olimpijska akademija postala jedina obrazovna ustanova u Hrvatskoj koja posjeduje EHF-ovo “zeleno svjetlo” za program stjecanja A licencije rukometnih trenera.
Odobrenje Europske rukometne federacije za program usavršavanja jamstvo je rukometnim trenerima da će moći ostvariti licenciju HRS-a III. razine. Nakon toga moći će se kandidirati i za Master program, budući da je navedeni program usklađen s novim smjernicama obrazovanja rukometnih trenera u Europi. Navedena licencija III. razine vrijedit će u 43 države potpisnice Rinck konvencije u Europi.

Hrvatska olimpijska akademija uskoro će početi provedbu Programa usavršavanja za trenere rukometa, a sve informacije bit će proslijeđene trenerima i klubovima putem HOA-e i HRS-a.

“Posebno mi je drago da je rukomet kao najtrofejniji hrvatski sport, prvi sport koji je u suradnji s Hrvatskom olimpijskom akademijom uspio izraditi moderan program za stručno usavršavanje trenera što je prepoznato od Europske rukometne federacije i time je omogućena obrazovna vertikala i napredovanje trenera u cijeloj Europi. Želim istaknuti i zahvaliti se na dugogodišnjoj izvrsnoj suradnji Hrvatske olimpijske akademije i Hrvatskog rukometnog saveza na području obrazovanja rukometnih trenera te posebno naglasiti inovativnost i progresivnost koju na tom polju iskazuje HRS“
Saša Ceraj
Ravnatelj HOA-e

U dopisu koji je HOA zaprimila od EHF-a, a kojeg su potpisali predsjednik EHF-ove Komisije za obrazovanje Jerzy Eliasz i ravnatelj Odjela za obrazovanje Helmut Höritschi, između ostalog stoji:

Članovi EHF-ova povjerenstva pozorno su provjerili program usavršavanja rukometnih trenera Hrvatske olimpijske akademije i ovim putem potvrđuju da ponuđeni program udovoljava zahtjevima EHF-ove RINCK konvencije. Ujedno izražavaju i oduševljenje ponuđenim programom koji može postati prekretnica u obrazovanju rukometnih trenera u Hrvatskoj“. (hoa/hoo)