Trenutno pregledavate Split dobio studij za sportske trenere

Split dobio studij za sportske trenere

  • Kategorija objave:Novosti

Konačno je došlo vrijeme da sa splitskog Sveučilišta izlaze visoko obrazovani treneri. Dalo se to čuti nakon što su dekan Kineziološkog fakulteta u Splitu Boris Maleš i ravnatelj Hrvatske olimpijske akademije Milan Kolman potpisali sporazum o suradnji na svečanosti koja je jučer održana u prostorijama Kineziologije.

Isto tako će se sa Splitskim savezom sportova i Gradom Splitom definirati uvjeti stipendiranja i stručnog usavršavanja vrhunskih sportaša i trenera. Potpisivanju su, među ostalima, nazočili i Ivan Pavić, rektor Sveučilišta u Splitu, Ivan Veštić, savjetnik gradonačelnika Željka Keruma za sport, te Petar Škovrlj, predsjednik Splitskog saveza sportova.

Povod ove svečanosti bilo je raspisivanje natječaja Kineziološkog fakulteta u Splitu za upis prve generacije preddiplomskog i specijalističkog diplomskog stručnog studija za izobrazbu sportskih trenera u sportovima kao što su atletika, estetska gibanja, hrvanje, jedrenje, judo, kajak-kanu, košarka, nogomet, odbojka, plivanje, ragbi, rukomet, taekwondo, tenis, stolni tenis, vaterpolo i veslanje, te kondicijskih trenera, trenera fitnesa i rekreacije i kineziterapeuta.

Upis na navedene stručne studije bit će moguć (uz priznavanje ECTS bodova) i za studente koji su završili tečaj Hrvatske olimpijske akademije, kao i za one studente koji su svoje školovanje započeli pri Društvenom veleučilištu u Zagrebu – Odjelu za izobrazbu trenera.

– Problemi edukacije u sportu su se pojavili na svim razinama, jako veliki broj sportaša zbog svojih obveza jednostavno nije bio u stanju pohađati naše studije. Zbog toga su mnogi odlazili u druge sredine. O ovome studiju je bilo toliko rasprava tijekom godina, željeli su ga mnogi splitski sportaši i sada, kada su se stvorili preduvjeti za njegovo pokretanje, zadovoljstvo mi je kazati kako danas okrećemo novu stranicu u izobrazbi sportaša. Ovaj studij se naslanja na osnovnu izobrazbu koja se dobija kroz Hrvatsku olimpijsku akademiju. Tek sada ćemo vidjeti pravu sliku interesa splitskih sportaša i sportaša iz regije koji će ovdje imati priliku da ostvare ono što žele, a to je da postanu kvalificirani sportski treneri – izjavio je dekan Kineziološkog fakulteta Boris Maleš.

Jedan od inicijatora ideje je rektor Sveučiliša u Splitu, Ivan Pavić:
– Kada sam preuzimao rektorsku funkciju želja mi je bila pokrenuti nešto novo, poduzeti određene korake. Drago mi je da je ova priča prihvaćena na obostrano zadovoljstvo jer smatram kako je ovaj studij nešto što je nedostajalo Splitu. Svi oni koji žele nešto napraviti kroz sport sada to mogu napraviti i sa diplomom u ruci.

– Akademija i HOO na čelu sa gosp. Matešom čvrsto stoji iza ovoga Studija. Važno mi je istaknuti kako je prvi obrazovni program Akademije napravljen upravo u Splitu i to u dogovoru sa Veslačkim savezom Dalmacije. Na taj način smo potaknuli i druge sportove, kao jedrenje, rukomet, a zatim i ostale. Nadamo se nastavku daljnje suradnje – kazao je Kolman dodavši kako će Akademija uskoro potpisati ugovor sa Cambridgeom čiji su se profesori predavači već uključili u rad Akademije.

Ivan Veštić je spomenuo kako će Grad stipendirati izobrazbu sportaša, premda se još ne zna koliko i u kojoj mjeri, a istaknuo je kako će se ovim studijem podignuti razina kvalitete u splitskim klubovima jer je važno animirati što više ljudi koji su involvirani u sport. Inače, cijena studija stoji 5400 kuna po semestru, a dekan Maleš je objasnio kako je studij napravljen na tržišnoj osnovi, pokrit će se samo troškovi, što znači da fakultet neće imati zarade jer im to nije cilj. Želja im je stvoriti visoko obrazovane trenere.

ANTE IVELIĆ
V. DUGANDŽIĆ / CROPIX