Trenutno pregledavate Intelektualno vlasništvo u sportu

Intelektualno vlasništvo u sportu

  • Kategorija objave:Novosti

Poštovani,

Hrvatska olimpijska akademija (HOA) organizira specijalizirani seminar pod nazivom Intelektualno vlasništvo u sportu, namijenjen nacionalnim sportskim savezima i Hrvatskom olimpijskom odboru.

Seminar će se održati u četvrtak, 25. siječnja 2024. godine u Hotelu Westin Zagreb, Izidora Kršnjavoga 1, Zagreb, dvorana Overture (17 kat) s početkom u 10:00 sati (registracija od 09:30).

Detektiranje potencijalnih mogućnosti te načina monetizacije intelektualnog vlasništva u sportu, kako za same sportaše tako i za nacionalne sportske saveze, glavne su teme predstojećeg predavanja, a koje ima za cilj približiti ovo nedovoljno iskorišteno područje prava u sportu.
Predavanje će održati međunarodni ekspert u području intelektualnog vlasništva, redovna profesorica i voditeljica poslijediplomskog studija Intelektualno vlasništvo s Pravnog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu, prof. dr. sc. Romana Matanovac Vučković, koja će ujedno u za to predviđenom dijelu i odgovoriti na sva pitanja.
Više o seminaru možete pronaći u prilogu Poziva.

Prijavu na seminar možete izvršiti dostavom podataka (ime i prezime, funkcija te naziv organizacije) putem e-mail adrese: karla.milinovic@hoo.hr, najkasnije do ponedjeljka, 22. siječnja 2024. godine, odnosno do ispunjenja kapaciteta dvorane.

Radujemo se Vašem odazivu!

Seminar raspored

  • 09:30 – 10:00 Registracija sudionika
  • 10:00 – 10:05 Pozdravni govor, doc. dr. sc. Saša Ceraj, ravnatelj (HOA)
  • 10:05 – 11:30 Predavanje, prof. dr. sc. Romana Matanovac Vučković, redovni profesor,

       Pravni fakultet, Sveučilište u Zagrebu

  • 11:30 – 12:00 Pitanja i odgovori
  • 12:00 – 12:30 Osvježenje (kava, čaj, slatki zalogaj)

Intelektualno vlasništvo u sportu globalno je neizbježna tema na svim razinama, od individualnih sportaša, preko trenera, nacionalnih klubova i saveza do velikih međunarodnih sportskih asocijacija. Sportaši kao individue, sportska natjecanja, prijenosi sportskih događanja, ali i sustavi sportskog poučavanja i sportskih treninga vrlo se često neposredno ili posredno štite putem prava intelektualnog vlasništva.

Na radionici će se objasniti načini na koje se intelektualnim vlasništvom (žigovi, autorsko pravo, znanje i iskustvo, industrijski dizajn, patenti) mogu zaštititi nematerijalne tvorevine u sportu.

Poslovni odnosi izgrađeni na temeljima prava intelektualnog vlasništva pomažu osigurati ekonomsku vrijednost svakog dionika sportske industrije (individualnih sportaša, trenera, klubova, saveza i međunarodnih sportskih asocijacija) te sporta u cjelini.

Ugovori o sponzorstvu, trgovini i licenciranju u sportu temelje se na pravima intelektualnog vlasništva. Sportska natjecanja, lokalna, nacionalna i međunarodna, svoju ekonomsku vrijednost i integritet štite u velikoj mjeri upravo putem prava intelektualnog vlasništva. Televizijski i internetski prijenosi nezamislivi su bez intelektualnog vlasništva.

Svoja znanja i interes ili dvojbe unutar ove teme moguće je produbiti u dijelu predavanja predviđenom za sva Vaša pitanja, gdje će naš gost predavač, prof. dr. sc. Romana Matanovac Vučković, dati odgovore i dodatno pojasniti teme od interesa.

Više o našem predavaču, stručnjaku za intelektualno vlasništvo možete pronaći u nastavku.

Prof. dr. sc. Romana Matanovac Vučković

Sveučilište u Zagrebu, Pravni fakultet

Redovita profesorica na Pravnom fakultetu Sveučilišta u Zagrebu, Romana Matanovac Vučković predaje i na Muzičkoj te na Akademiji dramske umjetnosti. Voditeljica je poslijediplomskog interdisciplinarnog specijalističkog studija Intelektualno vlasništvo na Sveučilištu u Zagrebu.

Međunarodna je ekspertica u području intelektualnog vlasništva koju u raznim projektima i na raznovrsnim stručnim poslovima angažira Svjetska organizacija za intelektualno vlasništvo, Europska komisija, Svjetska banka, te brojni drugi javni i privatni subjekti u zemlji i inozemstvu. Istaknuta je znanstvenica bogata znanstvenim publikacijama koja vrlo često izlaže na konferencijama, seminarima i drugim skupovima te izrađuje ekspertna pravna mišljenja.

Među ostalim, bila je zamjenica ravnatelja Državnog zavoda za intelektualno vlasništvo (2005-2008), predsjednica Vijeća stručnjaka za naknade u području autorskog i srodnih prava (2005-2009), predsjednica Žalbenih vijeća u području industrijskog vlasništva (2007-2013). Sudjelovala je u pripremi pregovora Republike Hrvatske s Europskom unijom u poglavljima Intelektualno vlasništvo te Obrazovanje i kultura (2005-2008). Bila je predsjednica Radne skupine za audiovizualnu politiku i medije u Vijeću Europske unije za vrijeme hrvatskog predsjedanja EU 2020.

Arbitrica je na Stalnom arbitražnom sudu pri Hrvatskoj gospodarskoj komori. Aktivno sudjeluje u ekspertnim radnim skupinama međunarodnih asocijacija poput CISACa i INTAe, koje analiziraju i predlažu rješenja u najaktualnijim temama u području prava intelektualnog vlasništva. Posebna je savjetnica ministrice kulture i medija od 2018. Predsjednica je Hrvatskog glazbenog zavoda od 2018. Časopis Zaposlena proglasio ju je Ženom godine 2021.

Preuzmite dokumente:

PROGRAM SEMINARA HOA Intelektualno vlasništvo u sportu
PROGRAM SEMINARA HOA Intelektualno vlasništvo u sportu
PROGRAM-SEMINARA-HOA-Intelektualno-vlasnistvo-u-sportu.pdf
583.4 KiB
24 Downloads
Detalji…